Mi is az a csocsó?

A modern csocsóasztal, egy körülbelül egy méter magas, másfél méter széles asztalon kialakított focipálya, amelyet 4 markolatban végződő rúd segítségével, általában 11 bábu segítségével irányítjuk a labdát az ellenfél kapuja felé. Cél a védekezés és góllövés.

A csocsó egy olyan játék, amely teljesen kikapcsol, kiszakít a valóságból, a rohanó világból. Olyan magas szintű koncentrációt igényel, hogy megszűnik a világ a csocsóasztal körül. A játék ideje alatt elfelejtünk minden mást, csak az általunk irányított labda megtartása és az ellenfél kapujába juttatása a cél. Elfelejtjük a minden napi problémákat, mindent, ami foglalkoztat bennünket, mert csak a góllövésre, vagyis a támadásra, illetve a védekezésre koncentrálunk, miközben szórakoztat minket egymás elméje, technikája és gyakorlata elleni játék, és nem utolsó sorban folyamatosan fejlődik kézügyességünk, reakciónk, koncentrációkészségünk, technikánk, felismerő készségünk, stb. minden egyes labdamenettel.

Valójában játék közben jövünk rá, hogy milyen sok mindenre kell figyelni egyszerre. Technikai és mentális összpontosítással a cél a góllövés, a győzelemre törekvés. Természetesen jobb, ha elfogadod, ha egy jobb, gyakorlott ellenfél ellen játszol, hogy veszíteni tudni kell, és a kudarc miatt feladni vagy kedvedet szegni nem kell, inkább a motivációt, a fejlődés lehetőségét kell látni benne, hisz csakis jobbtól tanulhat az ember. Sokan nem kompetitívek, a legtöbben egyszerűen csak szerelmesei a játéknak. Nem számít, ha kikapnak. Az a lényeg csak, hogy játszanak.

Nézzük a technikai oldalát: Figyelnünk kell a labda megtartására, kezelésére, irányítására; a kapuhoz közelebb lévő sorunkhoz tudjuk passzolni, vagy, hogy bármelyik sorról képesek legyünk a kapuba lőni a labdát. Mindezek megvalósításához, precíz labdakezelés- és lövéstechnikával, illetve ellenfelek elleni védekező és támadó tapasztalattal kell rendelkezni. Sok gyakorlást igényel, hogy a labdát abban a szögben, úgy lőjük el és pontosan oda, ahogyan akarjuk, és abban a másodpercben, amikor szabadon van az a labdányi rés a védekezésen. Egy rossz technikai, vagyis passz vagy lövés mozdulat, és a labda másfelé veszi útját, ha rossz időzítéssel, nem a megfelelő pillanatban lőjük el, az ellenfél blokkol. És itt jön képbe, a koordinálatlan labda, melyeket szebb szóval illetve szerencsés góloknak nevezünk. Egy rosszul ellőtt labda akár pont amiatt ér célba, mert nem arra akarja lőni a támadó, és a védekező is úgy helyezkedik, hogy a labdának szabad utat ad, vagy épp valamelyik bábun vagy a falon megpattanva irányt változtat és megy be a kapuba. Ezek miatt ne aggódjunk, és ne engedjük, hogy koncentrációnk a bosszankodással teljen, hiszen a következő labda pillanatokon belül játékban van. Ha megvan a technika, már csak a szellemi egyensúly a lényeg. A magabiztos labdakezelés, bátor támadás, illetve az ellenfél gondolkozásának olvasása, támadásának kijátszása. A csocsó igazi sport. Hiába vagy hihetetlenül tehetséges, és technikailag olyan lövéseket, passzokat tudsz kivitelezni, amiket mások nem, ha elméd enged összezavarni. Sokan mentálisan próbálják lefegyverezni ellenfeleiket, úgy, hogy megzavarják ellenfelüket olyan bevált módszerekkel, amiket az évek során kigyakoroltak. Vagy egyszerűen játék közben nem vállalják el, hogy tiltott mozdulattal akadályozták meg az ellenfél passzát. Ilyenkor vita indul, érdemes ilyen eseteket megelőzni, és eleve bírót hívni. Ez persze csak a versenyeken történik. Természetesen a győzelem nem mindenkinek fontos, van, aki csak a játék élménye, szeretete miatt játszik. Mindenesetre bármikor, ha játszotok, ne foglalkozzatok mással. Ne beszélgessetek labdamenetek közben, mert egy pillanatnyi figyelemelterelés, és a labdát nem tudjuk úgy elkapni vagy irányítani, ahogyan azt akartuk. Nem hiába, versenyeken is tiltott a beszéd, ha a labda játékban van. Figyelemelterelésnek, „distruction” -nek nevezik. Ilyenkor, akit megzavartak, visszakapja a labdát. Ha nem versenyen vannak, ne vitatkozzanak. Egyezzenek meg gyorsan, és játszanak tovább. A lényeg, hogy kapcsoljanak ki, és fejlődjenek úgy, hogy játszanak közben!

Összegezve, a csocsó egy magasabb szinten, rendkívüli koncentrációt, technikai hozzáértést, és tapasztalatot, illetve mentális egyensúlyt igényel. Mind verseny- és hobbiszinten is, folyamatos fejlődést fedezhetünk fel játékunkon, reakciónkon, képességeinken, önismeretünkön, ezért is használják a rehabilitációban is oly sikeresen a csocsóasztal feltalálása óta.